Lehto ry - Tervetuloa

Northern Mysteries & Magick

Freya Aswynn:
Northern Mysteries & Magick
Runes & Feminine powers
Llewellyn, 1990


"I cried out to Wodan in my despair and he answered. From that moment on I was and still am totally committed to his service."


Freya Aswynn (s.1948) on nimi jolla on riimupiireissä jo lähes legendaarinen kaiku. Ja ei ihme- tämä Hollantilaissyntyinen nainen on todella väkevä, hauska ja mielenkiintoinen persoona. Hänen tekemänsä kontribuutio riimujen toimintapaan on valtavan arvokasta kaikille skandi/germaanisen uskon seuraajille ja niille jotka työskentelevät riimujen kanssa.

Northern Mysteries & Magick on erinomainen kirja ja harvinaista kyllä pääsee aiheessaan pintaraapaisua syvemmälle. Aswynn ei aliarvioi lukijaansa mutta on myös rehellinen ja alleviivaa että teksti on hänen oma henkilökohtainen mielipiteensä- joidenkin riimujen merkityksen Aswynn kun on nähnyt täysin eri tavoin kuin aiemmat tutkijat. Aswynn ei myöskään sorru turhaan mahtailuun tai kenenkään mielistelyyn vaan pitää mielipiteensä esittäen sen tueksi ajatuksia herättäviä teorioita.

Pääsyy miksi Freya Aswynn on niin juhlittu on varmastikin hänen työnsä nostaa skandinaavisen/germaanisen tradition keskuudessa Jumalattaret ja femiininen puoli esiin tärkeänä osana tasapainoista, toimivaa uskoa ja maagista systeemiä. Northern Mysteries and Magick ei kuitenkaan ole aggressiivisen feministinen teos- Aswynn itse on tunnettu "pakkomielteisenä Odinistina" kuten hän itse haastattelussa paukautti mutta hänen työnsä pohjoisen Jumalattarien ja pakanauskon naiskuvan puolesta on silti kiistaton. Tässäkään Aswynn ei sorru lässyttämiseen tai turhaan hempeilyyn- Pohjolan Jumalattaret ovat aivan yhtä hurjia kuin Jumalat, eivätkä yhtään heikompia tai toisarvoisia kuten jo Eddakin tietää kertoa.

Aswynn on paitsi riimumestari, myös täysiverinen okkultisti, galdrin taitaja ja ilmeisestikin luonnonlahjakkuus. Kirjan kiehtovuutta lisää kirjailijan oma elämänkokemus ja suoraviivainen, dynaaminen kerrontatapa. Usein tämäntyyppisissä teoksissa parasta antia onkin ns. omaelämänkerrallinen puoli ja Freya Aswynn kertoo pitkästä matkastaan joka johti monen mutkan ja vaikeuden kautta riimujen pariin ja sai hänet uskomaan että hän on Odinnin valittu. Oli asia niin tai näin harva kuitenkaan kiistää Aswynnin olevan vahva, räiskyvä persoonallisuus joka on jättänyt lähtemättömän jäljen siihen tapaan miten riimut nykyään ymmärretään. Freya Aswynn on nainen jota joko rakastaa tai inhoaa, mutta ketään hän ei varmastikaan jätä kylmäksi.

Kirja ei ole "runes for dummies", vaan Aswynn keskittyy kuvailemaan elder futharkin jokaista riimua ja perustelee miksi ne hänen mielestään pitää esittää tietyssä järjestyksessä. Kirjassa käydään lyhyesti läpi eri pohjolan jumaluuksia, shamanismin tekniikoita jne mutta Northern Mysteries & Magick keskittyy silti selvästi riimuihin a niiden eri ominaisuuksiin. Teos on monipuolisuudestaan huolimatta helppolukuinen ja selkeä ja ainakin itse huomaan palaavani tähän teokseen yhä uudestaan ja uudestaan.

Huomautettakoon tässä vielä että Leaves of Yggdrasil on vanhempi versio tästä samasta kirjasta joka ei juurikaan poikkea uudistetusta teoksesta.

Arvosana: 5/5
Arvostelija: Katla Haimi

www.aswynn.com

<< Kirja-arvostelut ja esittelyt
<<
Artikkelivalikko


Liity jäseneksi LehtoonLehto ry - Etusivu In English Lehto ry Lehto ry Facebookissa Etusivu Lehto Uskonnot Tapahtumat Seita-lehti Verkkokauppa Yhteystiedot Seita-lehti Seita-lehden artikkelit verkossa Osta irtonumeroita Mainosta lehden sivuilla Vuosikerrat Mediakortti