Lehto ry - Tervetuloa

Druidismi viralliseksi uskonnoksi Britanniassa

Druidismi on saanut virallisen uskonnon statuksen Britanniassa ensimmäisenä luonnonuskontona. Tarkemmin ilmaistuna The Druid Network -yhteisö tuli hyväksytyksi viralliseksi uskontokunnaksi Britannian hyväntekeväisyyskomission toimesta. Prosessi kesti kaikkinensa viitisen vuotta, joten yhteisöllä on syytä iloon.

Maassa on useita druidijärjestöjä, joilla ei ole virallista asemaa. Ennakkotapaus kuitenkin helpottaa muidenkin yhteisöjen virallistamista – mikäli nämä sitä hakevat. Virallistamisen myötä The Druid Network on yhdenvertainen Britannian muiden uskontokuntien kanssa. Maan lakien mukaan uskontokunnat pääsevät myös nauttimaan verovapaudesta.

Druidismi Britanniassa

Druidismin suosio on kasvanut Britanniassa tasaisesti. Menneiden vuosisatojen vainojen jälkeen druidien ja druidioppilaiden määrä ovat kääntyneet nousuun. Britanniassa on nykyään noin 10000 druidismin harjoittajaa. Puoltavassa päätöksessä viranomaiset kuvasivat druidismia johdonmukaiseksi ja vakavasti otettavaksi uskonnoksi, joka tarjoaa hyödyllisen eettisen viitekehyksen.

Druidismi on yksi Euroopan vanhimmista luonnonuskonnoista. Druidismin harjoittajat uskovat yleensä panteistisesti elämänvoimaan, joka on läsnä kaikkialla tehden koko universumista pyhän. He kunnioittavat myös luonnonpaikkojen henkiä, jokia, vuoria ja pyhiä puita. Uskonnon rituaaliset juhlapäivät liittyvät luonnon kiertokulkuun.

- Minulle druidismi edustaa kokonaisvaltaista uskontoa, joka puhuttelee niin maalaisjärkeäni kuin luonnon pyhyydestä ja runoudesta nauttivaa luonnettani. Druidismissa on ymmärretty vuosituhansien ajan, että ihminen ei voi riistää luontoa ja tuhota maapalloa miten huvittaa. Druidit vaalivat niin fyysistä luontoa kuin sen henkistäkin puolta; vanhoja uskomuksia ja kansanrunoja, brittiläinen Megan kertoo.

- Druidismissa ymmärretään myös se, ettei ihmisille voi sanella kuinka heidän tulisi muodostaa jumalkuvansa. Jollekin voi sopia patriarkaalinen näkemys, jossa jumala kuvataan partaisena vanhana miehenä, mutta jollekin toiselle jumalvoima voi näyttäytyä feminiinisenä jumalattarena ja Äiti Maana. Kolmannelle jumaluus on läsnä meissä kaikissa, sieluna ja henkenä, ikuisesti liikkuvana elämänvoimana, Megan jatkaa.

Druidismi uskontona

Britannian lain mukaan virallisen uskonnon määritelmän täyttää uskonto, joka sisältää uskon johonkin jumalaan, yliluonnolliseen olentoon, pyhään tai tuonpuoleiseen entiteettiin tai hengelliseen periaatteeseen, joka on uskonnon keskipiste. Pelkkää filosofiaa tai elämäntapaa ei lasketa uskonnoksi.

Druidismissa luonto on uskonnon keskipiste hengellisessä mielessä. Se sisältää itsessään kaiken; kivillä, kasveilla, eläimillä, puilla ja kaikella olevalla on fyysisen kuorensa lisäksi elävä henki. Druidille luonnonpaikat ja henget muodostavat kokonaisuuden, joka kattaa niin näkyvän maailman kuin henkimaailmankin. Druidien maailmankuva voi sisältää myös uskon jumaluuksiin. Ihmisestä riippuu käsittääkö hän jumaluuden kaikenkattavana elämänvoimana vai persoonallisena jumalana tai useampina jumaluuksina. Druidismi perustuu kunnioittavaan ja pyhään suhteeseen ihmisen ja luonnon välillä. Druidi vaalii yhteyttä luonnonhenkiin, esi-isiin ja maahan, sekä kunnioittaa henkistä, kirjallista ja kulttuurillista perintöä.

The Druid Network

The Druid Network -yhteisössä on noin 350 jäsentä. Verkosto tarjoaa kaikille kiinnostuneille tietoa druidismin periaatteista ja harjoittamisesta. Druidismin polkua seuraaville he haluavat toimia inspiraation lähteenä ja helpottaa uskonnon harjoittamista jakamalla tietoa eri puolilla Britanniaa toimivista paikallisryhmistä. Mediassa on vuosittain uutisoitu näyttävästi yhteisön kesäpäivänseisauksen ja talvipäivänseisauksen juhlintaa Stonehenge-kivikehällä. Druidismin maailmankuvaan ja uskomuksiin voit tutustua Lehdon druidismi-sivulla.

Lisätietoa:
Lehdon uskontoesittely: druidismi
http://druidnetwork.org/
Charity Commission Decision: Application for registration on the Druid Network
(pdf, 21 sivua)

Kirjallisuutta:
Sjöblom, Tom: Druidit: Tietäjiä, pappeja ja samaaneja

<< Uskontoja ja filosofiaa
<<
Artikkelivalikko


Liity jäseneksi Lehtoon


 

Lehto ry - Etusivu In English Lehto ry Lehto ry Facebookissa Etusivu Lehto Uskonnot Tapahtumat Seita-lehti Verkkokauppa Yhteystiedot Seita-lehti Seita-lehden artikkelit verkossa Osta irtonumeroita Mainosta lehden sivuilla Vuosikerrat Mediakortti