Lehto ry - Tervetuloa

Kertomuksia häistä

Anis kertoo:

Tuomari vihki meidät, mutta pyynnöstäni kaaso toimitti samaan aikaan mielessään hiljaisen rituaalin ja siunasi liiton. Handfasting-osuutena pienet morsiusneidot solmivat pirtanauhat käsiemme ympärille vihkimisen lopuksi. Perinteisissä pirtanauhamalleissa on geometrisia kuviointeja ja tilasin nauhat niin, että niissä oli tilaisuuteen sopivia riimuja.

Häissä pitämäni villatakki oli ns. maaginen käsityö, joka oli häitä varten suunnitelu ja sen valmistus oli rituaalinomainen. Pyrin miettimään koristelut, värit, pukujen materiaalit ja sormukset niin, että kaikella oli meille jokin erityinen merkitys ja koen, että häiden pakanallisuus syntyi siitä.

Kaikista mukavin ja ehkä näkyvin pakanallinen idea oli se, että veimme hääkakun ensimmäisen palan pitämyspuuksi valitsemamme puun alle. Puu oli koristeltu, jotta juhlaväen oli helppo huomata sen erityinen merkitys. Vietyämme lautasen puun juurelle, kaaso piti puheen puun merkityksestä muinaisille suomalaisille. Juhlaväki nieli kaiken mukisematta ja pitopaikan emäntä aikoi tehdä pitämyspuusta perinteen.Thuleia kertoo:

Valitsimme vihkipäiväksi kesäpäivänseisauksen aaton. Päivä oli paria päivää ennen täysikuuta.
Kävimme kahdestaan maistraatissa siviilivihkijällä, sillä meille avioliitto on kahden ihmisen välinen asia ja halusimme keskittyä päivän aikana vain toisiimme. Maistraatissa henkikirjoittaja veti lyhyen seremonian, jossa lausuttiin ääneen oma Tahto rakastaa toista myötä- ja vastoinkäymisissä. Liiton merkiksi sain mieheltäni sormuksen, jossa oli yhdeksän kiveä. Ne symboloivat minulle maagisesti tärkeitä asioita ja arvoja.

Maistraatista kävelimme merenrantaan. Täytimme uskontokuntani ylipapittaren siunaaman sarvituopin kuohujuomalla ja nostimme kahdenkeskisessä blót-rituaalissa maljat rakkaudelle. Merellä uiskenteli samaan aikaan kaksi joutsenta, joten tunnelma oli ikimuistoinen. Paikalle sattui ohikulkija, joka nappasi meistä hääkuvan.
Seuraavana päivänä kävimme kotimetsän uhrikuusella jättämässä kiitokseksi ryypyn ja pienen uhrilahjan. Hääkukkina olleet viininpunaiset ruusut kuivasimme, jotta kuivuneet terälehdet voi kuolemamme jälkeen laittaa mukaan kummankin tuhkauurnaan muistoksi suuresta rakkaudesta.

Kati kertoo:

Meillä nostettiin lounaalla malja esivanhemmille ja suvulle ja illanistujaisissa sitten vasta jumalille ja haltijoille. Hääkuvat otettiin meille molemmille tärkeällä paikalla, Komosten kummuilla Aurajokirannassa. Siellä on muinaiskalmisto ja kuppikiviä.

Jos sinulla on oma kertomus pakanallisista häistä jaettavaksi tällä sivulla, voit lähettää sen Lehdon tiedotukselle: tiedotus@lehto-ry.org


<< takaisin hääsivulle


Liity jäseneksi Lehtoon 


Lehto ry - Etusivu In English Lehto ry Lehdon ryhmä Facebookissa Etusivu Lehto Uskonnot Tapahtumat Seita-lehti Verkkokauppa Yhteystiedot Lehto ry Facebookissa Liity jäseneksi Mukaan toimintaan Luennoitsija Lehdolta Hyväntekeväisyys Asatru Druidismi Feri Romuva Shamanismi Suomenusko Tengrismi Vira Venäläinen kansanusko Voodoo Wicca