Lehto ry - Tervetuloa

Haastattelussa Susanna Aarnio
Helmikuu 2011

Suomalainen shamanismi

Mikä ja mitä on Suomalaisen Samanismin Keskus? Kuvailisitko sen luonnetta ja omaa suhdettasi siihen?

Keskus haluaa tuoda suomalaisen kulttuuri- ja parantajaperintömme, esivanhempiemme tiedon takaisin, eli herätellä omaa kollektiivista muistiamme.

Monet ulkomaalaiset, jotka ovat ottaneet minuun yhteyttä kysellen suomalaisesta samanismista, itkuvirsiperinteestä ja runonlaulannasta, ovat ihmeissään ja järkyttyneitä, ettemme me suomalaiset tiedä paljoakaan näistä asioista ja ettemme arvosta ja kunnioita esivanhempiamme ja heidän henkeään. Kalevalaa opetetaan kouluissa, mutta siihen se jää... koko valtava kansanperinteemme jää täysin huomioimatta. Pyrinkin saamaan kansanperinteen kouluihin työpajatoiminnan ja lähikulttuurin esittelyn kautta.

Olin itse poissa Suomesta (Alankomaissa) vuosina 91-99, ja sinä aikana koko tämän suomalaisen "puutostilan" karmeus valkeni minulle. Ymmärsin, mihin tilaan tällainen muinaisen, tuhansien vuosien pituisen henkisen kulttuurin alas ajaminen kirkon toimesta oli johtanut ja mihin se valitettavasti edelleenkin johtaa. Vielä sata vuotta sitten tämä parantajaperinne oli vahvasti läsnä Suomessa.

Onneksi lukuisat runonlaulujen ja noitaperinteen kerääjät keräsivät 34 osaisen Suomen kansan vanhat runot –sarjan, maailman suurimman kansanrunousarkiston. Se on uskomaton saavutus... ei siis pelkästään Lönnrotin kokoama ja osittain uudelleen omanlaiseen järjestykseen asettama Kalevala, vaan myös lukuisten muiden kerääjien työpanos saada kerättyä mahdollisimman paljon tietoa vanhoilta viisailta tietäjiltä ja perinteenkannattajilta!

Tämän takia haluan ja Johannes Setälä haluaa tuoda oman osuutensa työllään tämän asian puolesta. Olemme lenkki sukupolvien ketjussa, ja jokainen sukupolvi tuo oman osuutensa tähän ketjuun, vanhoja perinteitä kunnioittaen ja tehden työtä tulevien sukupolvien eteen.

Ikiaika on samanistinen kurssi. Kertoisitko kenelle se on suunnattu? Miksi tulitte siihen tulokseen, että Ikiaikaa tarvitaan?

Ikiaika on samaanimeditaation opettajakoulutus. Eli se on suunnattu ihmisille, jotka haluavat omistautua meidän tavoin esivanhempiemme tiedon ja taidon oppimiseen ja opettamiseen.

Ikiajan aloittaminen kesti useampia vuosia. Oli pitkä prosessi suunnitella jotain, joka aikaisemmin sukupolvien saatossa oli mennyt eteenpäin suullisena traditiona ja oppimisprosessina, joten kysymys oli, miten saadaan sellaiseen muotoon, että kolmessa vuodessa saamme mahdollisimman paljon tietoa eteenpäin.

Emme kouluta samaaneja, tietäjiä tai noitia. Henget kutsuvat samaanin tehtävään, ja samaanin tehtävään ei edes kuulu "haluaminen" siihen työhön. Samaanius on ehkä paras (edelleen ei-suomalainen) nimitys johon kuuluu "tuskallinen samanoinnin kyky". Samanismista on nyt tehty surullisella tavalla "mediaseksikäs", liian usein kaikenlaisia New age- tekniikoita esille tuova jännä henkinen egotrippaus, mitä se ei todellakaan ole. Työhön valmistautumien kestää kymmeniä vuosia, tuskaisia, rankkoja vuosia.

Tämä aika tässä ja nyt kuitenkin vaatii tekijöitä ja tiedon herättelyä nopeassa muodossa. Ajan käydessä tiukille ja maapallon tuhon uhan lähestyessä koimme, että meidän velvollisuutemme on opettaa kaikki tai ainakin mahdollisimman paljon sitä mitä tiedämme ja toivoa, että se auttaisi äiti maata ja kaikkea elollista ja "elotonta". Aikaperspektiivi on samanismissa niin paljon muutakin, kuin vain tämä nykyihmisen ja yhteiskuntien lineaarinen aikakäsitys, sitä haluamme tuoda esille.

Johannes Setälä on arvostettu opettajasi. Minkälainen hän on opettajana, kuinka hänen tapansa eroaa muusta samanismista ja mikä tekee Setälän opetuksesta nimenomaan suomalaista tai kalevalaista?

Johannes on suomalaista vanhaa tietäjäperinnettä edustava samaani. Johanneksen samaanin polku on perinteisen samaanin koulutuksen läpikäymä polku, joka eroaa sillä tavalla vahvasti samaanin tien valinneista parantajista.

Kalevalaista tai siis paremminkin suomalaista samanismia hän edustaa juuri edellä mainitulla tavalla. Hänen työnsä on pitkään ikiaikaiseen, esivanhempien tietoihin ja taitoihin perustuvaa, ja syvästi omakohtaisesti vuosikymmenien opettelun, opettamisen läpikäyneen samaanin tie.

Johannes on lempeä ja viisas opettaja. Olen todella kiitollinen, että sain hänet opettajakseni. Johanneksella itsellään oli opettaja toisesta todellisuudesta vuosien ajan, joten on syytä olla kiitollinen, että on opettaja tässä todellisuudessa, jolta voi aina kysyä ja oppia suoraan. Käymme päivittäin keskustelua ja viikoittain tapaamme. Kunnioitan häntä suuresti ja hänen valtavaa työpanostaan samanismin parissa.

Minkälainen on gradusi koskien Johannes Setälän maailmankuvaa Helsingin yliopiston uskontotieteen laitokselle?

Lopettelen tosiaan gradua Johanneksen elämäntyöstä ja maailmankuvasta. Hänen viimeisin Aika-kirjansa on myös vahvasti läsnä työstäessäni gradua, siihen kulminoituu se sanoma, jonka hän työllään haluaa ihmisille välittää, jota hän on välittänyt jo 1960-luvulta lähtien samaanin työnsä ja taiteensa kautta.

Gradussa on paljon läpikäymiämme keskusteluja, kirjeenvaihtoamme, hänen taiteensa tutkiskelua ja hänen työnsä (parantajatyön, opetustyön) seuraamista.

Lisätietoa:
www.suomalaisensamanisminkeskus.fi

Susanna Aarniota haastatteli
Iita Mykkänen


<< Seidan haastattelut
<<
Artikkelivalikko


Liity jäseneksi Lehtoon


Haastattelu


Lehto ry - Etusivu In English Lehto ry Lehto ry Facebookissa Etusivu Lehto Uskonnot Tapahtumat Seita-lehti Verkkokauppa Yhteystiedot Seita-lehti Seita-lehden artikkelit verkossa Osta irtonumeroita Mainosta lehden sivuilla Vuosikerrat Mediakortti