Lehto ry - Tervetuloa

Luonnonuskovan häät

Häärituaali on puolisoiden välinen sopimus, jolla he ilmaisevat rakkautensa ja sitoumuksensa yhteiseen elämään. Pakanalliset häät vaihtelevat sisällöltään ja ovat paljolti hääparin näköiset. Tällä sivulla tuomme esille muutamia vaihtoehtoja ja ideoita.

Suomessa ei ole tällä hetkellä yhtään uskonnoksi rekisteröityä luonnonuskontoa edustavaa yhdyskuntaa, jolla olisi oikeus toimittaa vihkiminen laillisesti. Tämän vuoksi monet luonnonuskovat käyvät maistraatissa tai käräjäoikeudessa siviilivihkimisessä ja järjestävät samana päivänä muualla oman uskonnon häärituaalin. Vaihtoehtona on myös kysyä, suostuisiko vihkijä suorittamaan vihkimisen työpaikkansa ulkopuolisella seremoniapaikalla, jolloin häihin on helpompi liittää omaa ohjelmaa. Tällöin vihkiminen voidaan suorittaa muulloin kuin virka-aikana.

Luonnonuskovat järjestävät häärituaalin usein mieluusti luonnonhelmassa, metsässä tai tilanteeseen sopivassa rakennuksessa. Luonnonläheiset kasvi- ja kukkakoristeet ovat yleisiä, samoin koristellut morsiuskatokset ja Beltanen aikaan hedelmällisyyttä symboloivat vappusalot. Moni merkitsee rituaalikehään eri ilmansuuntien ja elementtien paikat symboleilla tai tulilla. Alttarille voidaan varata sopivia rituaaliesineitä. Häissä ritualistisen osuuden toimittaa usein uskonnon pappi/papitar, shamaani tai juhlapuhuja. Perinteikkäissä häissä syödään ja juodaan paljon.

Handfasting - kättenliittäjäiset

Kenties tunnetuin hääseremonia on eteenkin wiccassa käytetty Handfasting eli Kättenliittäjäiset. Termillä tarkoitetaan kätten liittämistä yhteen avioliiton sopimiseksi ja se juontuu muinaisnorjan sanasta hand-festa (sopia jostakin kättelemällä). Kättenliittäjäisiä on harjoitettu hääseremoniana pakanoiden ja romanien, mutta myös historiallisesti tavallisen rahvaan parissa. Uuspakanallisissa uskonnoissa vaihtelee, miten pitkäksi aikaa kättenliittäjäisten vihkilupaus tehdään. Se voi olla vuodeksi ja päiväksi, tämän elämän ajaksi, ikuisuuden mittaiseksi tai niin kauaksi aikaa kun rakkautta riittää. Toisille luonnonuskoville riittää, että handfasting suoritetaan kahdestaan tai oman uskontokunnan parissa, ja liitto edustaa henkistä sekä rakkaudellista sopimusta. Toiset haluavat laillistaa liiton ja suorittavat samassa yhteydessä siviilivihkimisen. Kättenliittäjäiset voidaan järjestää niin samaa kuin eri sukupuolta olevien kesken.

Kättenliittäjäisiä varten pariskunta suunnittelee nauhat, joista yksi edustaa kumpaakin vihittävää ja yksi heidän yhteistä taivaltaan. Rituaalissa pari pitää kiinni toisiaan oikeasta kädestä ja vihkijä kiertää käsiparin ympärille nyöripunoksen. Yleensä nyöriin ei laiteta solmua, mikä symboloi pariskunnan yhdessä olemista omasta vapaasta tahdostaan. Nyörin sitomisen aikana/jälkeen pari lausuu toisilleen rakkauden valan, jossa hän ilmoittaa ottavansa toisen puolisokseen. Lausutun valan voi muotoilla sopivalla tavalla ja sisällyttää siihen haluamiaan lupauksia ”kunnes kuolema meidät erottaa” tai ”eikä kuolema meitä erota, vaan synnymme uudelleen, muistamme rakkautemme ja olemme yhdessä jälleen…”. Kättenliittäjäisissä voidaan liiton merkkinä vaihtaa sormuksia ja vala voidaan lausua myös sormuksen antamisen hetkellä.


Erilaisia hääkaavoja ja ideoita:
Ota huomioon

Ennen vihkimistä on avioliiton esteet tutkittava. Tutkimuksen voi tilata Maistraattien www-sivujen kautta sähköisesti. Tutkiminen kestää 7 päivää ja annettu lausunto on voimassa 4 kuukautta. Lausunnon voi tilata postitse kotiin ja se annetaan vihkijälle häätoimituksen alussa. Samalla palautetaan lomake, jossa kerrotaan mitkä sukunimet pari ottaa käyttöön vihkimisen jälkeen. Lomaketta saa maistraattien www-sivuilta. Siviilivihkimisessä paikalla pitää olla kaksi todistajaa, mutta parisuhteen rekisteröimisessä todistajia ei tarvita.

Lisätietoa
Maistraatit (vihkiminen ja parisuhteen rekisteröinti)
Siviilivihkiminen
Suomalaisten häiden historia


Beltane eli suomalaisittain Vapun aika on wiccassa jumalan ja jumalattaren
avioliiton juhlapyhä. Tämä päivä onkin suosittu wiccojen ja muiden pakanoiden
keskuudessa hääpäiväksi. Kuvassa oleva vappusalko edustaa hedelmällisyyttä.
Toinen suosittu hääpäivä on kesäpäivänseisaus, jolloin luonto hehkuu
kukkeimmillaan.


Liity jäseneksi LehtoonLehto ry - Etusivu In English Lehto ry Lehdon ryhmä Facebookissa Etusivu Lehto Uskonnot Tapahtumat Seita-lehti Verkkokauppa Yhteystiedot Lehto ry Facebookissa Liity jäseneksi Mukaan toimintaan Luennoitsija Lehdolta Hyväntekeväisyys Asatru Druidismi Feri Romuva Shamanismi Suomenusko Tengrismi Vira Venäläinen kansanusko Voodoo Wicca