Lehto ry - Tervetuloa

Luonnonuskovan hautausjärjestelyt

Suomessa ihmisruumista ei voida haudata laskemalla sitä palavassa veneessä merelle, miten entisajan viikingit tekivät. Suomessa hautajaistoimia säädellään lailla. Tältä sivulta löydät ohjeistusta hautajaisten etukäteissuunnitteluun. Sivun lopussa on tietoa omaisille.

Luonnonuskova voi kuulua uskonnolliseen ryhmään (coven, piiri), jonka keskuudessa voidaan järjestää erillinen muistotilaisuus ryhmän jäsenten keskuudessa. Vaihtoehtoisesti uskonnollisen ryhmän henkilö (shamaani, wicca-papitar tms.) voi tulla julkiseen muistotilaisuuteen ja toimia seremonian vetäjänä.

Ei-kristillisissä hautajaisissa voidaan laulaa ja lausua sopivia säkeitä vainajalle läheisestä uskonnollisesta kirjallisuudesta. Suomalainen kansanrunous sisältää myös runsaasti hautajaisiin ja suremiseen sopivia säkeitä. Hautamuistomerkkiä ja mahdollista kuolinilmoitusta laatiessa kannattaa kuvitukseen valita symboliikkaa, joka sopii vainajan näkemyksiin. Ristin sijasta shamaani tai druidi voisi arvostaa esimerkiksi puunlehden kuvaa ja moni noita pitäisi sopivana viisisakaraista tähteä.

Hautajaistestamentti ja hautaussuunnitelma

Hautaussuunnitelma ei sido omaisia juridisesti. Hautauksen ennakkotilaussopimus sen sijaan sitoo. Se tehdään hautaustoimistossa ja se edellyttää omaisia sisällyttämään toimitukseen siinä esitetyt asiat. Tämän lisäksi omaiset voivat kuitenkin vielä lisätä toimitukseen omaa sisältöä. Tällaisesta sisällöstä kannattaa esittää toiveet etukäteen omaisilleen.

Juridisesti sitovana sopimuksena voidaan pitää ainoastaan testamenttia. On suositeltavaa ottaa yhteys asiantuntijaan testamenttia laatiessa, tai ainakin ottaa selvää asiaan liittyvistä lakipykälistä.

Hautaustestamentti on Suomen Hautaustoimistojen Liitto ry:n suunnittelema erityistestamentti. Yksinkertaisin käytäntö on määrätä testamentissaan osan omaisuudesta käytettävän hautajaisiinsa. Testamenttiin voidaan kirjata sen toteutumista valvomaan testamentin toimeenpanija. Testamentissa voidaan myös määrätä, että mainitun etuuden (omaisuuden siirtyminen/jakaminen) saamiseksi on tiettyjen ehtojen täytyttävä (esimerkiksi hautajaissopimukseen kirjattujen asioiden).

Hautaustestamentti tehdään aina Suomen Hautaustoimistojen Liittoon kuuluvassa hautaustoimistossa. Testamentin liitteeksi tuleva Hautaussuunnitelma edellyttää neuvottelua ja erilaisten vaihtoehtojen esittelemistä ja valintojen tekemistä. Dokumentti allekirjoitetaan kahtena kappaleena, joista toinen jää hautaustestamentin tekijälle ja toinen annetaan hautaustoimistolle. – Suomen Hautaustoimistojen Liitto ry

On hyvä muistaa myös se, että pappi ei saa siunata sellaista vainajaa, jonka vakaumuksen tietää olleen kyseistä siunaamista vastaan. Muutoin pappi syyllistyy virkarikokseen. Jos haluaa varmistaa vakaumuksensa mukaisen hautauksen, on hyvä kertoa omaisilleen vakaumuksestaan.

Tuhkan sirottelu luontoon

Vainajan tuhka tulee sirotella tai haudata vuoden kuluessa tuhkaamisesta. Ennen tuhkan luovuttamista krematoriosta luovutuksensaajan tulee rekisterinpitoa varten ilmoittaa kirjallisesti krematorion ylläpitäjälle tieto siitä, minne yhteen paikkaan vainajan tuhka pysyvästi tullaan sijoittamaan. Tuhkan sirottelu- tai hautauspaikka kannattaa siis päättää hyvissä ajoin etukäteen.

Hautausmaalle sijoittamisen vaihtoehtona tuhka voidaan esimerkiksi sirotella vesistöön tai maan pinnalle, taikka haudata joko ilman uurnaa tai uurnassa tai muussa kääreessä maahan. Tuhkaa ei voi jakaa osiin ja sijoittaa eri paikkoihin. Tuhkan sirotteluun tai hautaamiseen on saatava alueen omistajan tai haltijan lupa. Esimerkiksi Metsähallitus suhtautuu Suomessa yleensä myönteisesti lupapyyntöihin.

Mahdollisuus sijoittaa tuhka muualle kuin hautausmaalle tai yksityiseen hautaan koskee vain sellaisia sijoitustapoja, joissa paikkaa ei voida jälkikäteen ulkoisesti havaita haudaksi. Jos paikalle pystytetään hautamuistomerkki tai sinne jää muu näkyvä merkki haudasta, on tuhkan sijoittamista varten perustettava yksityinen hauta.

Muista nämä:

- Tee hautaustestamentti ja hautaussuunnitelma ohjeiden mukaisesti
- Tee hautaustoimistossa hautajaisten ennakkotilaussopimus
- Kerro sukulaisille, läheisille ja omalle uskonnolliselle ryhmälle tekemiesi dokumenttien sisällöstä ja toivomuksistasi. Varmista, että dokumenttien säilytyspaikka on tiedossa (ei kuitenkaan pankin tallelokero, joka avataan yleensä myöhemmin)

Mitä omaisen on hyvä muistaa?

- tieto kuolemasta sukulaisille, työnantajalle, ystäville ja luonnonuskovan uskonnolliselle yhteisölle (esim. coven) sekä vakuutus- ja eläkeyhtiöille, taloyhtiölle ja yhdistyksille
- suruliputus
- hautauslupa lääkäriltä
- siunaajan, siunausajan ja -paikan varaus
- uurnanlaskuajan varaus
- hautaustoimistossa asiointi
- siunaajan tapaaminen ja siunaustilaisuuden suunnittelu
- muistotilaisuuden suunnittelu
- tila ja tarjoilu muistotilaisuutta varten
- valokuva vainajasta muistopöydälle
- hautajaisiin kutsuminen
- haluaako luonnonuskovan uskollinen yhteisö pitää oman seremonian?
- kuolinilmoitus lehteen ennen tai jälkeen hautajaisten
- arkkukoristeen ja kukkalaitteiden tilaaminen
- valokuvaaja
- käsiohjelmat
- perunkirjoitus
- hautakiven hankinta ja lisäkaiverrukset
- haudanhoitosopimus seurakunnasta.

Hautajaisiin liittyvät dokumenttipohjat

Hautaustestamentti (.doc)
Hautaustestamentti (.odt)
Hautaustestamentti (.pdf)

Lähde: Suomen Hautaustoimistojen Liitto ry

Hautaussuunnitelma (.doc)
Hautaussuunnitelma (.odt)
Hautaussuunnitelma (.pdf)

Suomen Hautaustoimistot ry:n alkuperäisestä mallista luonnonuskovan tarpeisiin muokannut Lehto ry

Esimerkki:
Seija Shamaanin Hautaussuunnitelma (pdf)

Lisätietoa ja apua:
Omaiset voivat kysyä maksutonta apua luonnonuskovan hautajaisjärjestelyjen suunnitteluun Lehto ry:n tiedotuksesta: Tiedotus(a)lehto-ry.org

Lähteet:
Suomen Hautaustoimistojen Liitto ry
Metsähallitus


Liity jäseneksi Lehtoon


 


Lehto ry - Etusivu In English Lehto ry Lehdon ryhmä Facebookissa Etusivu Lehto Uskonnot Tapahtumat Seita-lehti Verkkokauppa Yhteystiedot Lehto ry Facebookissa Liity jäseneksi Mukaan toimintaan Luennoitsija Lehdolta Hyväntekeväisyys Asatru Druidismi Feri Romuva Shamanismi Suomenusko Tengrismi Vira Venäläinen kansanusko Voodoo Wicca