Lehto ry - Tervetuloa

Pyhä Kaamos

D-vitamiinia, pyhien tekstien tutkimista, meditointia, joogaa, liikuntaa, tahdin hidastamista, lepoa, innostumista ja saunomista. Tällaisia lääkkeitä kuuden eri uskonnon edustajat tarjosivat kaamosväsymyksen peittoamiseksi kulttuurikeskus Sofian Pyhä kaamos -tapahtumassa 15.11.

Tosin ihan alussa minun täytyi luonnonuskovana todeta, ettemme me yleensä arvota valoa pimeyttä paremmaksi. Luonnossa on oma kiertokulkunsa ja tasapainonsa. Moni pohjoisen luonnonkasvi tarvitsee pimeän ja kylmän lepoajan, jotta sen siemenet lähtevät keväällä uuteen kasvuun. Samanlaisen lepoajan puhdetöiden parissa myös me ihmiset tarvitsisimme, mutta se on hankalaa nykyisessä keinovalojen ja kvartaalitalouden turbulenssissa.

Pyhä kaamos -teema kokosi keskustelupaneeliin minun lisäkseni islamin, bahain, kristinuskon, hindulaisuuden ja zen-buddhalaisuuden edustajat. Oli ilo todeta, miten paljon yhteisiä arvoja ja ajatuksia meillä oli. Liian usein tulee kiinnittäneeksi huomiota eroihin yhtäläisyyksien sijaan ja kohdattua toisen ihmisen sijaan omat ennakkoluulonsa.

Valon hartaudet

Seminaaripäivän lomassa kosketimme otsaamme Krishnalle pyhitetyllä liekillä, opettelimme zen-buddhalaisen zazen-meditaation alkeita, koimme pakanakristillistä hartautta vanhan kelttiläisen hartauskaavan mukana ja saimme nähdä miten muslimi rukoilee vaihe vaiheelta Mekkaa kohti kumartaen.

Rakensin shamanistisen hartauden valon ja rakkauden teeman ympärille. Ihmiset istahtivat piiriin kuin leirinuotion äärelle ja jokainen vuorollaan siunasi valkoisen kynttilän ladaten siihen oman sisimpänsä ja uskontonsa vaalittavat asiat. Yhteisessä rukouksessa toivoimme kynttilään voimaa ja viisautta eri ilmansuunnista. Lopuksi rummutin toiveemme ja kynttilän valon jokaiseen ilmansuuntaan, taivaaseen ja maahan.

Uskontojen välinen vuoropuhelu antoi paljon potkua kaamokseen! Oli myös mukavaa todeta että luonnonuskontoihin pelokkaasti tai epäillen suhtautuvat osallistuivat lopulta kynttilän siunaamiseen avoimin mielin. Eri uskonnoissa uskonnollisten riittien kaavat voivat vaihdella, mutta taustalla on usein samanlainen pyrkimys olla yhteydessä pyhyyteen.

Ekumeeninen rukous

Pyhä, joka olet läsnä kaikkialla,
kuule yhteinen rukouksemme

Me olemme sytyttäneet valon,
joka on rakkauden, uskon ja toivon valo

Anna itätuulen kantaa valomme itään,
puhaltaen siihen viisautta ja ymmärrystä

Anna etelätuulen kantaa valomme etelään,
lämmittäen sen sydänten voimalla

Anna länsituulen kantaa valomme länteen,
tuoden siihen nöyryyttä ja herkkyyttä

Anna pohjatuulen kantaa valomme pohjoiseen,
puhaltaen siihen vakautta, pysyvyyttä ja rauhaa

Löydätkö sinä pyhyyttä itsesi sisäpuolelta vai ulkopuolelta?
Levollista kaamosaikaa!

Thuleia

 

<< Matkoja ja tapahtumia
<<
Artikkelivalikko


Liity jäseneksi LehtoonLehto ry - Etusivu In English Lehto ry Lehto ry Facebookissa Etusivu Lehto Uskonnot Tapahtumat Seita-lehti Verkkokauppa Yhteystiedot Seita-lehti Seita-lehden artikkelit verkossa Osta irtonumeroita Mainosta lehden sivuilla Vuosikerrat Mediakortti