Lehto ry - Tervetuloa

Lilith McLelland: Out of Shadows
- Myths and Truths of Modern Wicca

Tätä kirjaa suositeltiin minulle niin kovasti, että päätin lukaista sen lävitse. Kirjan ulkomuoto ainakin on miellyttävä ja kansikuva aiheeseen sopiva. Myös kansien väritys on mukavan luonnonläheinen vihreä. Hyvin rauhallinen kokonaisuus. Kirjan nimi tuntuu sopivan hyvin yhteen sen kanssa, mitä kirjan kerrottiin sisältävän. Kuulin ennakkoon, että kirjassa nostetaan monta kissaa pöydän alta päivänvaloon ja annetaan kritiikkiä paikoitellen kovallakin kädellä. Kovien odotusten saattamana lähdin tutkimaan kirjaa. Katsotaanpa mitä takakansi sanoo teoksesta ja miten hyvin se oikeastaan kuva kirjan sisältöä.

Ensimmäinen kohta takakannessa on, että kirja sisältää asiaa siitä, mitä wiccan oikeasti kuuluu uskonnostaan tietää. Ensimmäisenä tuosta tulee mieleen kirjan olevan jälkeen yksi teos lisää, jossa luvataan kirjan olevan ainoa kirja, jonka lukija koskaan aiheesta tarvitsee. Näin ei kuitenkaan ole, vaan kirjailija tuomitsee tällaisen kirjan mainostuksen melko kovasanaisesti. Hän suosittelee sen sijaan lukemaan monipuolisesti. Hyvä, ainakin tästä olen kirjailijan kanssa täysin samaa mieltä. Seuraava kuvaus takakannessa on maininta, että kirja käsittelee mitä eroa on wiccalla, noidalla ja pakanalla. Hyvä, sillä nämä käsitteet tuntuvat menevän usein sekaisin ja niitä käytetään jopa täysin synonyymeinä vaikka eivät sitä ole. Kirjassa puhutaankin näiden käsitteiden eroista hyvin.

Kolmannessa esittelykohdassa mainitaan ennakkoluulot ja niiden pysyvyys. Kirjailija käsittelee tätä asiaa hyvin raa’alla kädellä. Teoksessa tulee esille ajatus, että ehkä wiccat pitävätkin itse ennakkoluuloja yllä esimerkiksi ulkoisella olemuksellaan, asenteillaan ja puheillaan. Erityisesti tämä osuus kirjassa laittoi todellakin miettimään. Käyttäydynkö kenties itse joskus mainitulla tavalla?

Neljäs kuvaus on maininta jumaluuksien merkityksestä ja pantheoneista. Kirjailija kertoo näkemyksensä jumalhahmoista ja niiden kanssa työskentelystä sekä mysteerikokemuksista. Tämä kirjan osa palvelee mielestäni parhaiten yksinään työskentelevää eklektikkoa, joka ottaa vaikutteita monilta suunnilta. Lyhyttä katsausta jumalhahmoihin ja tarustoihin pidän kirjassa hyvin turhana. Se, että niinkin laajalle aiheelle on varattu vain jokunen sivu, ei mielestäni oikein palvele tarkoitustaan. Saattaa jopa olla harhaanjohtavaa jos luetellaan jostain hahmosta vain muutamia tunnetuimpia piirteitä. Vai miten moni tuntee esimerkiksi egyptiläisen Anpun yksiselitteisesti sydämiä punnitsevana kuoleman jumalana? Tai Dianan metsissä juoksentelevana neitsyenä?

Viimeisenä kohtana takakannessa ennen kirjailijan esittelyä on mainittu teoksessa kerrottavan asioista, jotka tulisi huomioida traditiota tai covenia eli piiriä valittaessa. Kaikki keinot piirin löytämiseksi eivät päde täällä harvaan asutussa pohjolassa, mutta suurimmaksi osaksi soveltaminen onnistuu kyllä. Aloittelijalle on myös hyväksi selkeä selostus siitä, mitä covenin tulee olla ja mitä se taas ei saa olla. Myös eri suuntaukset on lyhyesti esitelty.

Kaiken kaikkiaan kirjan takakansi antaa melko hyvän, vaikkakin kovin silotellun kuvan teoksen sisällöstä. Lilith McLelland ottaa hyvinkin terävällä sävyllä kantaa muun muassa wiccojen keskinäisiin kiistoihin, käsityksiin noitavainoista ja ns. mummoilmiöön. Hän sanoo ääneen monia asioita, joita hyssytellään ja ottaa esille aiheita, joista puhumista wiccat tapaamisissaan sekä postituslistoilla välttelevät. Vaikka kirjassa on useita näkemyksiä, joita en allekirjoita, vaan olen hyvinkin voimakkaasti paikoitellen eri mieltä, oli Lilith McLellandin kirja viihtyisää luettavaa. Kirjailijan tyyli kirjoittaa on mukava eikä lainkaan raskas jäämättä silti pumpulinkeveäksi hötöksi, jollaista osa kirjoista on.

Erityisen hyvänä pidän kirjassa sitä, että se laittoi ajattelemaan ja tietyllä tavalla ehkä jopa tekemään päivitystä omiin asenteisiin. Kirja aiheutti jopa pari pistoa omatunnossa. Tältäkö minä vaikutan ulkopuolisen silmissä? Pidänkö itse tiedostamatta omalta osaltani wiccasta olevia harhakuvia yllä? Suosittelen kirjaa erityisesti kaikille wiccapolkua jo jonkin aikaa kulkeneille. Mikään perusteos aivan aloittelijoille se ei ole. Kirja käteen, kuppi teetä toiseen ja syysiltaa viettämään sohvan kulmaan.

Antoisia lukuhetkiä!

Kirjoittanut:
Marja

<< Kirja-arvostelut ja esittelyt
<<
Artikkelivalikko


Liity jäseneksi LehtoonLehto ry - Etusivu In English Lehto ry Lehto ry Facebookissa Etusivu Lehto Uskonnot Tapahtumat Seita-lehti Verkkokauppa Yhteystiedot Seita-lehti Seita-lehden artikkelit verkossa Osta irtonumeroita Mainosta lehden sivuilla Vuosikerrat Mediakortti