Lehto ry - Tervetuloa

Pakanalliset häät 2.9.2006

Häitämme häitä vietettiin Savonlinnan Olavinlinnassa sateisena syyskuun päivänä. Meidät vihittiin henkikirjoittajan toimesta Olavinlinnan Keskushallissa, Erik Akselinpoika Tottin patsaan valvovan silmän alla.

Vihkimisen jälkeen siirryttiin Vaatehalliin onnittelumaljoille ja Kuninkaansaliin hääpäivälliselle, jolla tarjottiin mm. karjalanpiirakoita munavoilla, grillattua kananrintaa ja tietysti viiniä. Kaikki ruoka ja juoma tarjoiltiin savi- ja puuastioista, alkuruoka päreiltä. Tarjoilijat kaatoivat vieraille viiniä savikannuista. Pöytiä koristivat pihlajanoksat ja kynttilät valurautajaloissaan.

Päivällisen ja kakkukahvien välissä vierailla oli mahdollisuus tutustua Linnan tiloihin ja historiaan oppaan johdolla. Juhla jatkui Keskushallin puolella musiikilla, tanssilla, morsiamen ryöstöllä sekä muulla ohjelmalla, baarin antimia nautiskellen. Hämärtyvässä illassa ja yön pimetessä Linna oli täynnä iloista ja hieman humaltunuttakin juhlaväkeä.

Hääyötä lähdimme viettämään Savonlinnan Seurahuoneelle, grillin kautta... Ensimmäisenä aamuna aviopuolisoina meitä hemmoteltiin aamiaisella kuohuviineineen, huoneeseen tarjoiltuna. Aamun edetessä ja illan juhlaa kerratessa muistimme huomenlahjat, jotka kumpikin oli unohtanut toiselle hankkia. Totesimme, että huomenlahjathan ovat kuitenkin kristillistä hapatusta, joten vahinko ei loppujen lopuksi ollut kovin suuri.

Häämatkalle suuntaamme Skotlannin historialliseen Edinburghiin. Liput Dungeoniin ostimme jo netin välityksellä kotimaassa välttääksemme jonottamisen. Calton Hillillä, joka on ollut keskeisimpiä Beltanen rituaalipaikkoja, on pakko käydä. Noita tietysti jo valmiina kuolaa vanhankaupungin mystiikkaliikkeiden tarjonnan perään känsäiset kädet syyhyten.

Vihkikaava

Musiikkia

Sulhanen kävelee käytävää pitkin alttarille. Kaaso ja bestman kävelevät käytävää pitkin alttarille. Bestmanillä on käsissään viinipikari ja kaasolla athame. Morsiusneito kävelee käytävää pitkin alttarille luuta sylissään. Morsian kävelee käytävää alttarille äitinsä saattamana. Morsiuspari kääntyy kasvokkain ja ottavat toisiaan käsistä kiinni.

Vihkijä: Avioliiton tarkoituksena on perheen perustaminen siihen kuuluvien yhteiseksi parhaaksi sekä yhteiskunnan säilymiseksi. Avioliitto on tarkoitettu pysyväksi, jotta perheen jäsenet voisivat yhdessä luoda onnellisen kodin.

(Omat vihkivalat)

Vihkijä: Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä N.N. tahdotteko ottaa tämän N.N. aviovaimoksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä?

Sulhanen: Tahdon

Vihkijä: Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä N.N.: tahdotteko ottaa tämän N.N. aviomieheksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä?

Morsian: Tahdon

Vastattuanne näin myöntävästi teille esitettyyn kysymykseen totean teidät aviopuolisoiksi. Ottakaa N.N. liittonne merkiksi sormus mieheltänne.

Bestman antaa sormuksen sulhaselle, joka pujottaa sormuksen morsiamen sormeen.

Bestman ojentaa viinipikaria kaasoa kohden. Kaaso upottaa athamen terän viiniin. Kaaso ottaa pikarin bestmanilta ja ojentaa sen sulhaselle. Kaaso sanoo: ”Juokaa itsenne kylläisiksi rakkauden maljasta”. Sulhanen antaa siemauksen morsiammelle. Morsian ottaa pikarin sulhaselta ja antaa siemauksen hänelle. Pikari annetaan bestmanille.

Vihkijä: Teidät on nyt vihitty avioliittoon. Puolisoina olette keskenänne yhdenvertaiset. Osoittakaa avioliitossanne toinen toisillenne rakkautta ja keskinäistä luottamusta sekä toimikaa yhdessä perheen hyväksi.

Morsiusneito laskee luudan morsiusparin eteen ja pari hyppää sen yli. Pari poistuu alttarilta käytävää pitkin musiikin soidessa.

Miisu

Artikkeli on julkaistu Lehto - Suomen Luonnonuskontojen yhdistys ry:n Seita-lehden numerossa 4/2006

 

<< Matkoja ja tapahtumia
<<
Artikkelivalikko


Liity jäseneksi LehtoonLehto ry - Etusivu In English Lehto ry Lehto ry Facebookissa Etusivu Lehto Uskonnot Tapahtumat Seita-lehti Verkkokauppa Yhteystiedot Seita-lehti Seita-lehden artikkelit verkossa Osta irtonumeroita Mainosta lehden sivuilla Vuosikerrat Mediakortti