Lehto ry - Tervetuloa

Jan Fries: Seidways
- Shaking, swaying and serpent mysteries

Mandrake of Oxford, 2010 (4.painos)

"Seething is probably the most useful magical technique I have ever learned."

Jo 90-luvulla ensi kerran julkaistu Seidways keskittyy nimellisesti tärinätranssin sekä käärmemysteerien tutkimiseen mutta on todellisuudessa aihepiirissään huomattavasti laajempi. Tärinätranssi, eli "kiehuminen" on paljon keskusteltu mutta vähän tiedetty aihepiiri nykyshamanismin alueella joka jo salaperäisyydessään kiehtoo monia. Mielipiteet poukkoilevat Seidrin harjoittamisen eettisyydestä kokemuksen ja harjoitteen oikeaoppisuuteen ja jopa sukupuolikysymyksiin. Selkeää on siis, että pohjoisen tradition tärinätranssi on kiistanalainen aihe, ja aiheesta on kirjoitettu harmiteltavan vähän tutkiskelevaa ja ajatuksia herättelevää kirjallisuutta. Suurin osa näkemistäni teksteistä keskittyy Voluspan muutaman säkeen tulkitsemiseen ja niin pakanat kuin tutkijatkin remuavat tukkanuottasilla siitä kuka on oikeassa.

Kirjan Seidways avauskappaleessa saksalainen Jan Fries toteaa että näihin kansiin on koottu se tieto mitä kirjailija vuosien varrella keräili mutta mikä ei tuntunut sopivan muihin teoksiin. Lopputulos on hurmaava sekoitus erilaisia tarinoita, myyttejä ja jopa hieman tekniikkaa. Fries poukkoilee Merlinistä ihmiskehon eritteiden mahdolliseen tärkeyteen (erityisesti varhaisissa) rituaaleissa, rapsuttelee lohikäärmejumaluuksien suomuista selkää ja pohtii uskon voimaa parantavana lääkkeenä. Siinä sivussa hän neuvoo kuinka pihistetään käärmekivi, eräilee villisikojen seurassa ja muistaa varoitella tärinätranssin vaaroista, tottahan toki.

Kirja etenee vauhdikkaasti ja on pääasiallisesti hyvin jäsennelty eri kappaleiden alle mikä tekee lukemiskokemuksesta miellyttävän ja selkeän. Tekstin monipuolisuus tekee tästä varmasti halutun teoksen monen okkultistin kirjahyllyyn, tosin selkeää ohjeistusta tai selitystä Fries ei tärinätranssista tarjoile- ja hyvä niin. Kirjailija alleviivaa subjektiivisen kokemisen tärkeyttä, onhan Jan Fries ns. vapaan koulukunnan shamaani ("freestyle shamanism") joka harjoituksissaan vapaasti sekoittelee erilaisia tekniikoita ja maailmankatsomuksia Thelemasta Maat-Magiaan. Puristeja tällainen vapaamielisyys saattaa ärsyttää mutta itse liputan kaikenlaisen tiedon keräämisen puolesta ja tässä suhteessa kirjailija ei petä.

Vaikka Seidways on jo vanhahko kirja en silti koe sen nähneen parasta ennen-päiväystään. Teos on edelleen hyvinkin luettava, nautittava ja erityisesti alkupuolella erinomaisesti rytmitetty. Kenties olisin toivonut että erilaiset tekniikkaohjeistukset ja esimerkit olisivat olleet selkeästi kirjan lopussa eivätkä keskellä teosta missä ne katkaisevat tarinan kulun. Silti, Seidways on edelleen ehdottomasti tutustumisen arvoinen teos, parhaana antinaan erilaiset myyttiset tarinat ja kuvaukset shamanismista ja noitatohtoreista ympäri maailman - olivat he sitten alkuperäisheimojen viisaita miehiä, naisia tai moderneja harjoittajia jotka kaikki omalta osaltaan antavat jotain enemmän tärinätranssia tutkivalle.

Luulisin että tärinätranssi on yksi vaativimmista tekniikoista opettaa, erityisesti tekstin kautta -tai kenties jopa mahdoton - mutta Fries tekee parhaansa esimerkkien ja mielikuvien luomisessa. Erityisen mielenkiintoisena koin sen että Fries nostaa kissan pöydälle ja rohkeasti käsittelee tärinatranssia myös kristillisten lahkojen käyttämänä tekniikkana, näin murtaen järjestäytyneen uskonnon ja pakanuuden välillä olevaa kitkaa, osoittaen että lähtökohdasta riippumatta lopputulokseen voi päästä usein eri keinoin.

Jos haluat tietää miten lohikäärme muuntuu iloiseksi pikku possuksi, kuinka valmistaudutaan käärmetanssiin tai mitä Friesilla on sanottavanaan Suomen Loitsuista, suositan että tutustut Seidwaysiin. Kirja on ennen kaikkea sivistävä, avartava luomus ja kaikkiruokaiselle kuluttajalle erinomainen valinta, vaikka kirjailija selkeästi onkin inspiroitunut pohjolan myyteistä mikä uskoakseni on toiminut ponnahduslautana tämän(kin) teoksen luomiselle.

Muita Friesin kirjoja ovat muun muassa:
Helrunar: Manual of Rune Magick
Visual Magick: A Handbook of Freestyle Shamanism

Kirjoittanut:
Katla Haimi

Arvostelu on julkaistu Seita-lehdessä 4/2012

<< Kirja-arvostelut ja esittelyt
<<
Artikkelivalikko


Liity jäseneksi LehtoonLehto ry - Etusivu In English Lehto ry Lehto ry Facebookissa Etusivu Lehto Uskonnot Tapahtumat Seita-lehti Verkkokauppa Yhteystiedot Seita-lehti Seita-lehden artikkelit verkossa Osta irtonumeroita Mainosta lehden sivuilla Vuosikerrat Mediakortti