Lehto ry - Tervetuloa

Kysymyksiä ja vastauksia wiccasta

Seidan toimitukseen ja Lehdon tiedotukseen tulee paljon kysymyksiä luonnonuskonnoista. Toimitus kokosi yhteen muutamia yleisimpiä wiccaan liittyviä kysymyksiä.

Onko wicca ja noituus sama asia? Miten ne eroavat?

Ne eivät ole sama asia. Siksi niistä käytetäänkin eri sanoja. Wicca on uskonto, johon kuuluu esimerkiksi ei-monoteistinen käsitys jumaluudesta, tietyt rituaalit ja tietyt juhlapäivät vuoden kierrossa. Noituus ei välttämättä ole uskonnon harjoittamista, wicca on sitä. Noituus on myöskin eri kulttuureissa erisisältöinen termi, wicca on wiccaa harjoittajan kulttuurista riippumatta.

Nykyään moni hakee hyvinvointia luonnosta ja yrteistä sekä tutkii itseään tarot-korttien avulla, mutta ei liitä siihen mitään luonnonuskontoa tai noituutta. Miksi toiset samoja asioita harjoittajat kutsuvat itseään noidiksi? Mikä tekee toisesta noidan?

Yleensä ne ihmiset, jotka itseään noidiksi kutsuvat, tekevät sen tiimoilta paljon enemmän kuin vain lukevat tarotteja tai käyttävät yrttejä. Yhden tai kahden asian tekeminen setistä, joka on paljon laajempi, ei vielä tee noidaksi, kuten ei pelkkä meditointi tee buddhalaiseksi tai kristallin omistaminen newageriksi.

Millaista annettavaa wiccalla on varttuneemmille ihmisille, jotka kulkevat elämän ehtoopuolta eivätkä ole enää kiinnostuneita hedelmällisyysriiteistä ja lemmentaioista?

Wicca voisi tarjota varttuneemmalle tässä ikuista nuoruutta ihailevassa yhteiskunnassa kehystä luonnollisen vuoden ja ihmiselon kiertokulun kautta. Ihmiselämän luonnollinen kulku käy lapsuudesta vanhuuteen, vaikka nuoruutta niin kovin painotetaankin ja se voi saada vanhat tuntemaan itsensä ulkopuolisiksi. Vanhojen elämänkokemus on kuitenkin arvokasta. Vanhat ihmiset ovat ihmiskunnan elävä muisti ja muistia tarvitaan, ettei tehdä samoja virheitä yhä uudelleen.

Wiccan Jumalatar myös lupaa, että kuoleman jälkeen ihminen tapaa kaikki rakkaansa ja saa levätä ja kerätä voimansa ennen uutta elämää, ja Jumala nähdään lohduttajana ja tukena joka saattaa kuolevan rakkaidensa luo. Jumalattaren kasvot ovat paitsi Neidon ja Äidin, myös Vanhan Naisen; kaikki muuttuu ja se on luonnollista, ja myös vanha voi näin kokea yhteyden itsensä näköiseen Jumaluuteen.

Wicca on kotoisin Britanniasta kuten druidismikin, mitkä ovat niiden keskeiset eroavaisuudet?

Kun Gerald Gardner loi traditionaalista wiccaa ja Ross Nichols nykymuotoista druidismia Britanniassa, oli wicca uskonto, jossa korostettiin naisen asemaa, hedelmällisyyttä, magiaa,yksilöllisyyttä, yötä ja kuuta. Druidismi oli miesvaltaisempi ja ammensi geometriasta, yhteisöllisyydestä, auringosta ja päivästä. Alkuvuosikymmeninä druidijärjestöt korostivat, että druidismi oli hengellisyyden muoto, jota voi harjoittaa minkä tahansa uskonnon edustaja. Nykyään traditionaalinen wicca painottaa maskuliisen ja feminiinisen tasapainoa, mutta eklektisen wiccan harjoittajissa naiset ovat enemmistössä. Druidien järjestöissä miehet ovat edelleen keskeisissä asemissa, vaikka viime vuosina muutamia naisia on kohonnut johtoasemiin.

Wicca on mysteeriuskonto, jossa on siivu julkista puolta. Druidismi on yhteisöllinen ja tunnettu julkisista rituaaleistaan. Druidismi on koko perheen traditio, jossa lapsetkin otetaan mukaan rituaaleihin. Wiccan initiaatio on yksityinen ja salainen, eikä coveneiden asioista kerrota ulkopuolisille. Druidien ryhmät ovat avoimempia ja isompia. Uskontotieteilijä Ronald Hutton kertoo, että yleensä wiccat keskittyvät enemmän magian tekemiseen, energian nostattamiseen ja vuodenaikarituaaleihin, kun druidit ovat yhteiskunnallisesti aktiivisempia ja lähempänä runollista luontomystiikkaa.

Suhtautuminen luonnon energioihin on hieman erilaista. Druidismissa tietty puu, maisema ja paikka on tärkeä. ”Rakkaus omaan jaloon maahan ja sen esi-isiin”. Wicca voi käyttää energiaa ja tehdä kehän missä vain, wicca luo työtilan toisen maailman ja tämän maailman välille. Druidi skaalautuu ympäristöön, wicca tekee invokaatiot itseen. Druidit ovat Britanniassa enemmän mukana politiikassa. Wiccat keskittyvät omiin valintoihin ja pitävät tärkeinä, että eivät tuputa arvojaan muille käännytysmielessä.

Kysymyksiin vastasi Mia &
viimeiseen kysymykseen Thuleia

 

<< Uskontoja ja filosofiaa
<<
Artikkelivalikko


Liity jäseneksi Lehtoon


 

Lehto ry - Etusivu In English Lehto ry Lehto ry Facebookissa Etusivu Lehto Uskonnot Tapahtumat Seita-lehti Verkkokauppa Yhteystiedot Seita-lehti Seita-lehden artikkelit verkossa Osta irtonumeroita Mainosta lehden sivuilla Vuosikerrat Mediakortti