Lehto ry

Lehto - Suomen Luonnonuskontojen yhdistys ry.

(In English)

Lehto on kaikille Suomessa asuville luonnonuskoville ja luonnonuskonnoista kiinnostuneille tarkoitettu uuspakanahenkinen yhdistys, jonka tarkoituksena on parantaa luonnonuskontojen tuntemusta sekä yhteiskunnallista asemaa Suomessa. Lehto toimii myös yhdistävänä tekijänä erilaisten luonnonuskontojen harjoittajien välillä sekä tukee luontoa kunnioittavaa elämäntapaa. Lehto ry on perustettu vuonna 1998. Yhdistyksen jäsenmäärä on muutamia satoja, mutta luonnonuskontojen harjoittajia on Suomessa paljon enemmän. Erityisesti viime vuosina ihmisten kiinnostus suomalais-karjalaista luontoviisautta ja kansanuskoa kohtaan on suuresti kasvanut. Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki, mutta toimintaa on koko Suomessa. Eteläisin jäsenemme asuu Saksassa ja pohjoisin Suomineidon päälaella Lapissa. Yhdistyksen säännöt 

Miten Lehto toimii

Lehto järjestää tapahtumia, kokoontumisia, retkiä luontoon ja historiallisiin kohteisiin. Tapahtumat ovat kaikille kiinnostuneille avoimia. Lehto julkaisee 2 kertaa vuodessa ilmestyvää jäsenlehteä sekä ylläpitää käsikirjastomaista kirjastoa. Lisäksi Lehto vastaa sille esitettyihin kyselyihin sekä pyrkii julkaisemaan luonnonuskontoja käsittelevää materiaalia. Luontoa kunnioittavaa elämäntapaa pyritään myös tekemään tunnetuksi osallistumalla erilaisiin tapahtumiin, talkoisiin ja yhteistyöprojekteihin. Kaikki toiminta Lehdossa on ehdottomasti vapaaehtoista ja perustuu ihmisten omaan motivaatioon. Lehto ei ole uskonnollinen rakenne (esim. coven, vaikka jäsenet voivat muodostaa tietysti keskenään ryhmiä jos niin haluavat), eli Lehto ei ole sitoutunut mihinkään tiettyyn uskontokuntaan vaan on kaikille luonnonuskonnoista kiinnostuneille avoin.

Uskontojen välinen vuoropuhelu

Lehto kannustaa uskontojen ja filosofioiden väliseen vuoropuheluun ja suvaitsevaan kanssakäymiseen. Uskonnonvapaus on meille tärkeä arvo. Lehto toteuttaa omassa toiminnassaan luonnonuskonnoille tärkeää ajatusta: me emme käännytä tai ajattele, että oma polkumme olisi kaikille sopiva tai paras. Olemme vuosien saatossa järjestäneet tutustumisia erilaisiin uskonnollisiin yhdyskuntiin ja yhteisöihin, jotta tietous uskonnoista ja filosofioista leviäsi kiinnostuneiden keskuuteen.  Lehdolla ei ole omaa toimitilaa johon voisi tulla tutustumaan, mutta meiltä voi pyytää henkilöä kertomaan luonnonuskonnoista työpaikalle, tapahtumaan, oppilaitokseen, Protuleirille tai vaikka virkistyspäivään.